Pressmeddelande -
Den ofrivilliga glöggmästaren
Sören Sörensen är glöggmakaren som inte alls gillade glögg. Trots det står Sören bakom två av julens framgångsrika glöggmärken. Nu avslöjar mästarblandaren sina hemligheter, hur han började tycka om drycken samt delar med sig av sitt privata glöggrecept.
Sören Sörensen har en komplicerad relation till glögg. Under flera år arbetade han som inköpare på Systembolaget och provade tusentals viner, öl och spritsorter samt även glögg. När Sören fick huvudansvaret för glögginköpen var han tveksam då han egentligen inte var förtjust i drycken. Men han ville undersöka om det gick att blanda glögg som han själv tyckte om och började därför experimentera i hemmet. Sörens Sörensens egen blandning blev snabbt en succé bland både vänner och kollegor.
Efter arbetet som inköpare fortsatte Sören till dryckesimportören Galatea. För tre år sedan frågade Sören sina chefer om han kunde få blanda glögg på riktigt och fick då fria händer. Genom ett samarbete med Sveriges äldsta aktiva vinhandlarfamilj skapade Sören Sörensen glögg under namnet Tegnér & Son som har över hundraåriga anor. Han blandade även en helt ny glöggserie som döptes till Ripa. När de båda serierna lanserades för två år sedan väckte de stor framgång hos både dryckesskribenter och allmänheten.
– Hemligheten är att jag blandar min glögg på vin av hög kvalitet. Genom att använda viner från både norra och södra Italien skapar jag en balans redan innan kryddningen tillsätts. Vinerna är oftast ekologiska samt smakrika, varma och komplexa i sin karaktär. Det ger glöggen maximalt med naturlig smaksättning som jag sedan bygger vidare på med hjälp av klassiska kryddor. Bra glögg skall ha sötma men den ska också vara så friskt att du vill ta en klunk till, säger Sören Sörensen.
För att matcha glögg med delikatesser rekommenderar Sören att tänka på vad som är gott till andra söta viner eller starkviner som till exempel portvin. Till det rekommenderas smakrika och salta ostar bland annat lagrad västerbotten, spansk manchego, gruyère, roquefort och krämig gorgonzola. Även rostade mandlar, nötter och mörk choklad med havssalt fungerar utmärkt till både glögg och portvin.
Att blanda glögg hemma är inte svårt enligt Sören Sörensen som för första gången delar med sig av sitt privata recept. För att göra ca 1 liter prima vinglögg på cirka 12 procent:
1 flaska
(75 cl) rött passito-vin från Italien (välj ditt favorit passito-vin)
1 tesked hela kryddnejlikor (ca 10-15
stycken)
1 tesked hela kardemummafrön
2 bitar kanelstång a 3-4 cm
2 bitar torkad ingefära a 2-3 cm
4 lagerblad
2 bitar torkad pomerans a 3-4 cm
2 dl strösocker
Häll över
vinet i en tillbringare och låt kryddorna dra med vinet i minst två dagar
(längre tid ger en stramare kryddigare karaktär)
Efter minst två dagar, sila av
kryddorna
Smält sockret i en kastrull med 1
dl vatten
Blanda den varma sockerlösningen
med det kryddade vinet
Servera glöggen varm
Sörens tips: För att få en friskare glögg, kläm i saften från en clementin. En tyngre glögg uppnås genom att byta ut en fjärdedel av sockret mot råsocker eller hälla i lite ljus sirap.
För frågor kontakta:
Sören
Sörensen, glöggmästare Galatea
E-post: soren@galatea.se
Tel: +46 70 672 70 64
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Om Galatea:
Galatea är idag Skandinaviens ledande importör av öl och har ett brett
sortiment där både starka varumärken och specialprodukter har en självklar
plats. Galatea har också ett gediget utbud av sprit samt vin att erbjuda
restaurangmarknaden. Galatea söker ständigt efter nya spännande produkter för
den svenska marknaden.